Най-скъпите палачинки… са солени

800 британски лири за порция палачинки?

Това не е измислица, и тези палачинки лесно получават приза за „най-скъпи палачинки в света“.  Приготвят се от майстор готвач от Манчестър в ресторант „Опус”, предаде Daily Mail.

Палачинките си шеф Матю Даунс поднася с чаша шампанско „Дом Периньон“. Те обаче не са сладки, а солени. Основата на блюдото е палачинка, приготвена от обикновени  съставки като брашно, яйца, мляко и сол. След като бъде приготвена, тя се реже на парчета, а след това те се нареждат едно върху друго и се получава парче солена торта. В състава на готовия продукт влизат трюфели, хайвер от руска белуга, омар, лангустини, миди. Към палачинката се поднасят три различни соса.

Даунс разказва, че в ресторанта, където работи, деликатесът не фигурира в менюто, но може да се поръча на келнерките. Блюдото е готово за 20 минути. Майстор готвачът го е създал, за да отбележи по този начин Мазния или Блажен вторник – деня преди постите при католици и лютерани.

Предишният рекорд за най-скъпа палачинка бе на същия ресторант. Той датира от 2009 г. Тогава обаче цената за порция бе 144 лири, а палачинките се поднасяха с органични ягоди и сладко с шампанско.

Още вкусни палачинки