Най-хубавият тиган за палачинки

Освен сместа за палачинки, и естествено майстора-готвач, от огромно значение за качеството на нашата палачинка са пособията, с които готвим. Ето защо по-долу ще подберем топ 5 най-добри тигани за палачинки.

Тигани за палачинки

МоделЦенаОткъде
качествен тиган за палачинкиVanora Home, 28 x 1.5 cм, Miran Plus$
Купи тук
Качествен тиган за палачинки на добра ценаLuigi Ferrero FR-2570PC Verona, 25 см $$Купи тук
Tigan za palachinki SAPIR SP 1322 CS26 26 sm Mramorno pokritie Тиган за палачинки SAPIR SP 1322 CS26, 26 см, Мраморно покритие $Купи тук

Всички посочени тигани са лично тествани от екипа на Palachinki.com – може да сте сигурни, че с правилно подготвената палачинкова смес палачинките ви ще станат неповторими. Все пак ние сме професионалисти в областта на палачинките, и като такива, не бихме си позволили да порочим вкуса на перфектната палачинка. А ако предпочитате да работите с уреди, а не с тиган – вижте нашата компилация от най-добрите уреди за палачинки.

В какъв тиган е по-добре да правите палачинки?

Приготвянето на палачинки не е лесна задача и огромно значение за получаването на перфектни и вкусни палачинки има помощта на най-добрия тиган. Ще разберем как да изберем хубав тиган за палачинки, какъв материал е по-добре да изберете и какви са критериите за избор на перфектния тиган.

Какъв трябва да бъде тиганът за палачинки?

Всяка домакиня е изправена пред проблема с избора на прибори за палачинки. На пазара има богат избор от тигани, изработени от различни материали, различни форми, диаметри и цветове. Следователно изборът на тигана за палачинки не е толкова лесен, но след като научите за предимствата и недостатъците на всеки от материалите, можете да направите избор. Тиганът, подходящ за палачинки, трябва да бъде висококачествен, издръжлив, да се нагрява равномерно и да не загаря.

Всяка уважаваща себе си домакиня трябва да има в кухнята специален тиган за палачинки, на който могат да се пържат само палачинки. Тиганът за палачинки може да се познае по ниските страни, дебелото дъно за равномерно калциниране и дръжкака за удобен захват.

Сега в магазините можете да видите палачинки с различни форми: кръгли, овални, квадратни, във формата на сърце, мечки и други. Необичайни декоративни форми често се използват за изненада на близки или в кухните на ресторантите.

Вкъщи трябва да използвате кръгъл тиган, в който случай палачинките са по-добре поставени върху чинии и е по-лесно да усуквате кръгли палачинки с пълнеж. Ако харесвате пролетни рулца, тогава трябва да изберете съдове с диаметър 25-26 см, за любителите на малки пухкави палачинки, диаметър 15 см е идеален.

В продажба на пазара има следната селекция тигани за палачинки според материала:

 • Тефлон;
 • керамика;
 • мрамор;
 • излято желязо;
 • мед;
 • алуминий;
 • стомана.

Можете да закупите тиган в няколко категории: цена, качество, вкус на палачинки и др. Също така, изборът зависи от мястото и начина на използване – домашно готвене или кетъринг, печка или фурна и т.н. За да изберете вашия перфектен тиган за палачинки, вземете предвид характеристиките на всеки вид.

Тефлонов тиган

Това незалепващо покритие е чудесно за печене на палачинки. В такъв тиган можете да печете и без олио. Друго предимство на тигана е ниската му цена. Корицата е чудесна за начинаещи, които тепърва се учат да пекат перфектни палачинки.

Тефлоновите съдове обаче имат и недостатък – трябва да боравите с тях много внимателно, да не надраскате повърхността. Можете да използвате само дървени, пластмасови или силиконови шпатули, като можете да миете само с мека пяна и нежни препарати.

Друг недостатък е, че тефлонът не може да бъде прегряван над 220 градуса, защото могат да се отделят токсични вещества на повърхността. Ето защо в съвременните тигани е инсталиран специален индикатор за нагряване – термоспот.

Керамичен тиган – комфорт и екологичност

Керамичното покритие е типично за тигани от чугун, алуминий и други сплави. Качеството на този продукт надвишава тефлона, поради което цената му е по-висока. Интересното е, че домакините с опит твърдят, че керамиката е много по-устойчива на надраскване, а незалепващите свойства при правилна употреба са по-високи от тефлоновите.

Също така трябва да използвате пластмасови, дървени или силиконови остриета, метална шпатула може да повреди повърхността. Предимството на керамиката е, че не се страхува от високи температури. Друг плюс на повърхността е, че е абсолютно екологична за човешкото здраве. Керамиката е изработена от естествени съставки: камък, пясък и вода.

За да започнете да използвате керамичния тиган , трябва да го изплакнете с вода, да го избършете с кърпа, да го поставите на огъня и да налеете малко масло. Покритието бързо се насища с масло и се нагрява; след 2-3 минути можете да изпържите вкусни палачинки с ниско съдържание на мазнини.

Тиган с мраморно покритие за красиви палачинки

Ефектен мрамор или гранит, напомнящи за космоса, е новото поколение тигани. Такова покритие има много предимства:

 • Палачинките не горят и не залепват.
 • Екологично чистият състав на покритието е безопасен за хората.
 • Не отделя токсини.
 • Не се страхува от високи температури.

Единственият недостатък на такива ястия е високата цена. Въпреки това инвестираните средства се изплащат – животът на такъв тиган при правилна грижа е много години. Повърхността не се страхува от метални остриета и ножове, но е по-добре да защитите съдовете и да използвате други по-меки видове материали за остриетата.

За да започнете да използвате мраморен тиган , просто го изплакнете, избършете и поставете на огън, добавете малко масло и веднага можете да започнете да пържите. Това покритие не изисква предварително калциниране, а палачинките са равномерно изпържени, с перфектен златист цвят.

Чугунен тиган за палачинки

Чугунени съдове – едни от най-древните, появили се през 3 век пр.н.е. Това е най-универсалният и най-добър материал за готвене на различни ястия. Това е най-здравият и издръжлив материал от всички, които могат да се използват за тигани.

Интересното е, че такъв тиган първоначално няма незалепващо покритие. Появява се от само себе си след готвене на палачинки в масло. Порестото покритие абсорбира маслото и по този начин образува незалепващ слой.

Следователно, колкото по-дълго тиганът работи, толкова по-вкусни са палачинките. Идеалните палачинки обаче ще бъдат само ако е изключително тиган за палачинки, който се използва само за тази цел. В противен случай ще се получат палачинки със специфичен вкус и мирис на предишни ястия.

Такъв тиган има много предимства: здравина, издръжливост на употреба, устойчивост на високи температури, способност да задържа топлината за дълго време.

Чугуненото покритие не може да се надраска. Такива ястия могат да се предават от поколение на поколение, високо се ценят от домакините, които предпочитат чугунени тигани. Между другото, цената на тигана е ниска, тъй като чугунът не се счита за скъп материал.

Чугунените прибори обаче имат недостатъци:

 • Могат да ръждясат;
 • Чугунът е много тежък.

След закупуване на нови съдове от чугун е необходимо да загреете солта върху него, докато потъмнее. Факт е, че солта е в състояние да отнеме сгурията и техническите маслени вещества, използвани за създаването на чугунени съдове. Тази процедура се извършва най-добре няколко пъти. След това можете да използвате масло.

За да получите вкусни, идеално изпечени златисти палачинки на чугунена повърхност, трябва да се научите как да работите с тиган. След известно време тя ще ви се отплати с великолепния аромат на палачинки.

Медни тигани за естети

Медта е ценен метал, който се използва широко в много индустриални отрасли, включително за производството на тигани. Интересното е, че медното покритие е чудесно за перфектно изпичане.

Медните тигани, като чугунените, задържат топлината дълго време, затоплят се равномерно и бързо. Преди първата употреба изплакнете съдовете и веднага можете да започнете да готвите.

Професионалистите и естетите придобиват медни тигани; цената на такива ястия е много висока. Вкусът на палачинките, изпечени върху медна повърхност, е деликатен и елегантен. Въпреки това, ястията имат недостатък – повърхността потъмнява, придобивайки неподреден вид. За да приведете медта в първоначалния си красив вид, тя трябва да се почисти с лимонов сок или киселина и други почистващи продукти.

Алуминий и стомана

Алуминиевите и стоманени тигани за палачинки са популярни поради тяхната практичност, лекота и ниска цена. Съществуват алуминиеви тигани , стоманени и сложни, съчетаващи два метала наведнъж.

Последният тип са тигани, чието дъно е направено от няколко слоя алуминий и стомана, така че съдовете придобиват способността да се нагряват равномерно и бързо да изпекат красиви златисти палачинки.

Тиганите от алуминий са много леки и евтини, загряват бързо, така че печенето им е лесно и лесно. Алуминиевото покритие обаче лесно се поврежда, а алуминият за храни може да отделя токсични вещества, които са вредни за здравето. Затова е необходимо да се използват остриета от специални материали – дърво, силикон или пластмаса, за да не се надраска дъното.

Друг недостатък е мекотата на метала, поради което тиганът лесно се деформира, така че палачинките в центъра могат да бъдат дебели и пържени неравномерно.

Стомана или неръждаема стомана често се използва от готвачи в обществени столове. Професионалистите избират тези тигани поради практичност и удобство, освен това са леки.

Цената на стоманените прибори е малко по-висока от алуминиевите, но служи по-дълго и е малко по-високо качество. Стоманата се затопля лесно и бързо, а надраскването на повърхността е много по-трудно.

Изборът на ястия е вечен проблем за отговорните домакини. Добрият и качествен тиган за палачинки е важен атрибут и такъв аксесоар трябва да има във всяка кухня. Следователно покупката трябва да се третира отговорно.