История на палачинките

Ще разкажем кратката история на палачинките.

Как започва вкусната история на палачинките? 

И така… палачинката е вероятно най-старият вид хляб, известен в различни форми в целия свят. Тя може да се яде както топла така и студена. Произходът ѝ обхваща античността, а рецепти за палачинки са включени в готварски книги най-малко от 1439 година.

Процесът на печене на палачинките е такъв, че те се пекат само от едната страна в един и същи момент, което означава, че се обръщат за да се доопекат. Тази фаза – така характерна за приготвянето е вододела между експертите и начинаещите любители на палачинковото изкушение.

Палачинките позволяват свобода и полет на въображението при избора на съставни части, известни са рецепти с добавки в сместа от домати, бекон или дори стафиди. Вариациите са много и разнообразни, но най-важното остава връзката на палачинката с детския спомен, но за това друг път…

Различните нации имат своя история на палачинките и свои разбирания за „перфектна палачинка”.

В САЩ палачинките са приети предимно като закуска има вериги с по над 1 000 заведения специализирани в предлагането на това изкушение. В Съединените щати палачинките са наричани още battercakes, griddlecakes, или flapjacks и обикновено са с бакпулвер, нишесте или сода бикарбонат и се сервират със сироп.

В Англия има празник на палачинката (Ден на Палачинката) като традиционната рецента за палачинка включва в съставките си и бира!

Има Германски палачинки с бити яйца, които се пекат много тънки и се поднасят с мармалад или желе.

Френската crêpe suzette се поднася със запален коняк.

Руски blintzes, обикновено са приготвени с елда и са тънки, хрупкави палачинки поднесени с хайвер и сметана или сгънати с пълнеж от крема сирене или конфитюр.

Мексико има мексиканска царевична питка, която често се сервира с боб или месо гарнирана с доматен сос.

В Холандия палачинките са храна за вечеря, а Палачинковите заведения са популярни семейни ресторанти като там се предлагат  както сладки така и пикантни палачинки.

Палачинката е неописуемо приятно изживяване и като всяко такова е известно по целия свят. За разлика от националните кухни сгушени в своите традиции палачинката тихо и неусетно се е настанила в менюто на всяко семейство. Палачинката е солена, сладка, пикантна и дори люта, месна или постна, сама или в компания като палачинкова торта. Вариациите за гарниране са неизчерпаеми, но само едно нещо остава неизменно във всяка рецепта – любовта с която се приготвя. Това започва от спомените от нашето детство рано сутрин в къщи с поканата:

–         Хайде, идвайте, палачинките са готови!

А така завършва нашата история на палачинките.

Още вкусни палачинки