Палачинкова пица

Яде ви се пица, но като си представите колко излишни въглехидрати ще ви се налепят по талията се отказвате!

А не бива! Можем да направим палачинката полезна за външния вид. Ще направим Палачинкова пица!

В тази статия ще опиша и покажа как се прави тази палачинкова пица. Ще минем през три фази до крайното удоволствие:

 

  • рецепта в грамове
  • микровълнова или не
  • ароматът на готовата палачинкова пица

Рецепта за палачинкова пица в грамове

Количествата няма да ги упоменаваме, защото са “въпрос на вкус”.

Микровълнова (по-добре не, но все пак)

Но технологията – това е друго нещо.
Има два начина да се направи – с използването на микровълнова или с използването само на тиган. Лично аз не обичам микровълновите технологии в съчетание с храна. За други едни приложения са полезни и задължителни, но за това да си топлим или печем палачинкова пица разтрисайки молекулите на водата до положение на сгорещяване не съм убеден. Все пак ще се спра и на този вариант.

Ароматът на готовата палачинкова пица

Представяме си, че имаме направена палачинка (най-добре две, а защо не и повече). Представяме си я топла, леко жилава и лъскава. С жълто-кафява окраска на тъмно кафяви петънца препечено. Лека пара се издига над нея, а в стаята ухае на печени палачинки. Представихте ли си го? Сега в една друга чинийка имаме бяло сирене, в още една пушено сирене нарязано на кубчета, настърган кашкавал и бурканче лютеница. Ако желаете към тази представа добавете и синьо сирене, но знам, че много хора не го харесват, за това няма да е част от това „представление”.
Върху палачинката мажем тънък (наистина тънък) слой лютеница. Ако сме много дащни можем да „предобрим” бъдещата палачинкова пица. След това си тренираме математическите познания и нанасяме с нормално (гаусово разпределение) пушеното сирене, бялото и кашкавала. Слагайте ги умерено, защото иначе ще загубите вкуса на палачинката. След това притопляте в микровълновата на 70-80% мощност до разтапяне на кашкавала. Вадите, изчаквате да не си опарите езика и ядете.

А ето и по-добрият начин за правене на палачинкова пица – когато палачинката е готова от едната страна и се обърне да се пече от другата намалям силата на огъня до минимум. Слагам пушеното сирене, бялото сирене и накрая кашкавала, изчаквам да се разтопи от температурата на печене и като я сваля мажа лютеницата. След това я сгъвам на две и така сервирам палачинкова пица на децата.

Още вкусни палачинки